Grzybobranie
Puszcza Augustowska to wymarzony raj dla grzybiarzy. W sosnowo-świerkowych lasach odnaleźć można wiele jadalnych gatunków grzybów:
-
Borowiki – grzyby królewskie, świetnie nadają się do duszenia, smażenia, marynowania i suszenia.
-
Podgrzybki - w kuchni mogą być wykorzystane na rozmaite sposoby, dobrze nadają się także do marynowania.
-
Koźlarze - nadają się do bezpośredniego spożycia, przerobu, a także suszenia.
-
Maślak - jeden z najsmaczniejszych gatunków zbieranych w Polsce. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Przed spożyciem należy usunąć skórkę z kapelusza.
-
Gąski - nadają się do zup lub jako dodatek do dań mięsnych. Można je spotkać nawet podczas przymrozków.
-
Kurki - świetnie nadają się do marynowania, a także smażenia.
-
Czubajka kanie - należą do rodziny pieczarkowatych. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowane w formie kotleta.
-
Rydze - najczęściej używa się ich do marynowania w occie, gdyż przy takim przyrządzeniu nabierają doskonałego, korzennego smaku.
-
Turki - świetnie nadają się do marynowania w occie.
Jeśli pogoda dopisze już w maju można oczekiwać już pierwszych prawdziwków. W czerwcu lub na początku lipca wybrać możemy się na kurki. Masowy wysyp grzybów przypada na jesień. Wrzesień i początek października jest tradycyjnym sezonem grzybobrań.
Gdzie szukać grzybów?
-
w lasach iglastych, w których dominują sosny, świerki i jodły, powinniśmy natknąć się na rydza,
-
na leśnych polach jagód znajdziemy podgrzybki,
-
w lesie sosnowym znajdziemy zagrzebane w piasku żółte i siwe gąski,
-
podgrzybki lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem,
-
borowików warto szukać pod sosnami i świerkami,
-
koźlarze znajdziemy pod topolami, brzozami, osikami i grabami, na zboczach i w parowach,
-
maślaki najczęściej rosną w trawach, lasach iglastych, zwłaszcza pod modrzewiami.